Stilte…

Gebruik jij stilte in je presentaties?

Het kan je grootste kracht of je grootste angst zijn. Stilte. Waardevol als je een zinvolle vraag in het publiek hebt geslingerd. De ruimte wordt gevuld met krakende hersens die hun eigen gedachten en beleving ordenen en proberen een antwoord te vinden. De spreker is dan in zijn kracht. Hij stuurt je gedachten en neemt je mee in zijn wereld.

Stilte is een sterk wapen

Stilte kan ook ruimte geven om de woorden te laten indalen die de spreker tot zijn publiek richtte. Barack Obama houdt ervan om korte betekenisvolle zinnen te laten volgen door lange stiltes. Hiermee bereikt hij dat zijn woorden extra gewicht krijgen en een filosofisch gehalte weerspiegelen. Het geeft hetzelfde effect als puntjes na een geschreven tekst: 'Stiltes zijn als wegwijzers in de reis naar binnen ...'

Stilte kan ook horror zijn

Maar stiltes kunnen ook het schrikbeeld vormen van een spreker of presentator. Als je de tekst of de draad kwijt bent loopt je temperatuur op en voelen de blikken als bliksemschichten die onbarmhartig op je neerdalen. Jij voelt paniek, het publiek medelijden of plaatsvervangende schaamte. Een situatie die grote angst inboezemt.

De remedie

Het kwijtraken van tekst wordt meestal veroorzaakt door kapot gerepeteerde lange teksten. Hierdoor heb je jezelf in een keurslijf gemanoeuvreerd waar geen enkele speelruimte is. Je hebt jezelf de druk opgelegd om vast te houden aan een protocol en je hebt geen back up plan. Je kunt het voorkomen door:

 • Te werken met een simpele en logische verhaallijn
 • Gebruik te maken van kaartjes met maximaal 3 woorden per kaartje
 • Te spreken vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd.
 • Te kiezen voor interactie in plaats van slechts te zenden
 • Te kiezen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Je hoeft niet compleet te zijn. Wel boeiend.

Meer weten? Neem contact met me op. Ik verzorg:

 • 1 op 1 coaching - in een veilige omgeving werken aan jouw kracht als presentator
 • workshops Pitchen Met Passie. Een laagdrempelige en speelse omgeving om elevator pitches te trainen
 • In-Company trainingen, deze workshops duren 3,5 uur en worden gegeven op uw eigen locatie.

Presenteren is een eitje! Toch?

Beter presenteren,

In mijn streven om de beste presentatieworkshop te geven die op deze planeet te krijgen is (dream big:-) laat ik me graag inspireren door mijn concurrenten.

Zo lees ik trouw de nieuwsbrief van Jan de hoop en Coen Lievaart. Daarin stond laatst: 'Schoonheid verdwijnt waar je filter verdwijnt'. Hoe meer je jezelf bent en durft te laten zien, hoe fijner om naar te kijken en hoe groter de impact. Wees authentiek. Er stond ook 'Angst is de nieuwsgierigheid die nog in de kast zit'. Een mooie positieve benadering. Ik visualiseer dan een jong katje dat tegelijkertijd bang en nieuwsgierig is. Die eigenschappen liggen dicht tegen elkaar aan.

Hetzelfde thema kwam aan bod bij de workshop die ik volgde bij Deniz Canpolat van Obloma. Hij benaderde het fysieker. Of je nu nerveus of opgewonden bent, de fysieke kenmerken zijn identiek (klamme handen, hartkloppingen, knoop in je maag). Accepteer het en besef dat dit erbij hoort. Het mag er zijn. Vecht er niet tegen. Ik voegde daar nog aan toe dat het goed is te beseffen dat je een cadeautje aan het publiek gaat geven en dat het publiek zit te smachten om jouw kennis en inzichten. Ga met die overtuiging het podium op!

 

Dit en nog veel meer leer ik je tijdens mijn workshop Presenteren en Pitchen met Passie. Kom vlieguren maken zodat je leert spreken met vertrouwen.

Dinsdag 25 februari 2020

13:30 - 17:00

De Stal, Kerkweg 23, 2064 KS Spaarndam

Meld je op deze pagina aan

Hoe open je een presentatie?

Vandaag ga ik jullie meenemen in de nieuwe mogelijkheden van mijn product. Ik ga jullie eerst de oude functionaliteiten tonen en daarna onthul ik de nieuwe. Ik ga vervolgens laten zien wat dit voor u kan betekenen en er is uiteraard ruimte voor vragen.

Slaapt u al?

Niets saaier dan aankondigingen over de inhoud van een presentatie. Als je de aandacht wilt, grijp die dan! Wees moedig en open bijvoorbeeld met een prikkelende stelling:

Opzetstukjes voor tandenborstels staan veel stoerder in je oor!

Of met een paar vragen:

Wie van jullie worstelt wel eens met de draden van zijn hoofdtelefoon? Handen graag.

En wie wil een stoere oplossing tegen een aanvaardbare prijs?

Ik ben ingenieur van Stoffelen en heb een manier gevonden om afgedankte elektrische opzetborsteltjes om te bouwen tot hi tech earpods. En, als extra, ook nog eens uw oren schoonmaken! Enzovoorts.

Een stelling met nieuwswaarde die aansluit op de vraag van het publiek krijgt directe aandacht. Als je een vraag stelt en deze laat volgen door een verdiepende vraag heb je direct interactie. Er is geen ontsnappen aan. En daarna neem je ze mee op jouw reis, jouw unieke inzichten en belevenissen. Aan het eind van de presentatie kom je terug bij die stelling of vraag en maak je de cirkel rond met een pakkende conclusie.

Een alternatief is een beeld of voorwerp mee te nemen op het podium dat direct de aandacht vangt. Of een kunstje te doen voorafgaand aan je presentatie. Maar let op, je moet dan wel van goede huize komen want het afbreukrisico is groot bij een sub-optimale performance.

 

Dit en nog veel meer leer ik je tijdens mijn workshop Presenteren en Pitchen met Passie. Kom vlieguren maken zodat je leert spreken met vertrouwen.

Dinsdag 25 februari 2020

13:30 - 17:00

De Stal, Kerkweg 23, 2064 KS Spaarndam

Meld je op deze pagina aan

Koplampen of schijnwerpers?

Presenteren. Voor velen absolute horror. Onderzoek toont aan dat het de op 3 na grootste angst is. Na dood, ongeluk en verlating maar voor terrorisme. Toch vraagt het leven van je dat je voor de groep gaat staan.

Je voelt je oksels klotsen, je hartslag door het plafond gaan en je maag in de knoop gaan. En als je dan het podium op gaat (of wordt geduwd) voelen de schijnwerpers als koplampen waarin je als een verstijfd konijn gevangen bent.

Jaloers kijk je naar een ander die ogenschijnlijk geniet van ieder moment op podium en zich graag laat vangen in de spotlights. Voelt hij of zij geen angst? En waarom niet?

De uiterlijke kenmerken van angst of opwinding lijken erg op elkaar. Verhitting, hoge hartslag en zelfs de opspelende maag. Maar wat voor de 'angsthazen' een blokkade kan opleveren, is voor de ander een stimulans om maximaal te presteren.

Hoe kun je met meer vertrouwen presenteren?

 1. Accepteer je gevoel. Vecht er niet tegen. Weet dat (bijna) iedereen het spannend vindt en sluit vrede met je lichaam. Probeer wel even de rust te vinden voordat je gaat presenteren. En als je er eenmaal staat, adem even in en uit en probeer te aarden in je nieuwe omgeving.
 2. Zorg dat je goed voorbereid bent. Niet alleen inhoudelijk maar ook qua logistiek. Je kunt veel stress van tevoren wegnemen door te weten waar je moet zijn, hoe laat, door wie je opgehaald wordt, welke snoertjes je moet meenemen, hoe het geluid geregeld is, enz.
 3. Verander je mindset. Besef dat jouw kennis, inzichten en gevoelens uniek zijn. En dat ga je op een spannende, entertainende manier voeren aan het publiek. Je geeft ze een cadeautje dat je langzaam voor ze uitpakt. Zodra je je dat realiseert zul je zien dat het makkelijker gaat.
 4. Oefen! Het is heel belangrijk dat je een goed besef hebt van alle instrumenten die je kunt inzetten bij een presentatie. En dat je datgene inzet wat voor jou het beste werkt. Ieder mens is uniek. Laat jezelf zien. Oefen en oefen nog een keer.

 

Dit en nog veel meer leer ik je tijdens mijn workshop Presenteren en Pitchen met Passie. Kom vlieguren maken zodat je leert spreken met vertrouwen.

Dinsdag 25 februari 2020

13:30 - 17:00

De Stal, Kerkweg 23, 2064 KS Spaarndam

Meld je op deze pagina aan

× Hoe kan ik je helpen?